fbpx

Niets is zo vervelend als moeten leven met chronische pijn. Dag in dag uit, pijn hebben, waardoor je niet kunt leven zoals je graag zou willen. Soms is de oorzaak reeds bekend, soms is de oorzaak onduidelijk. Met name als de oorzaak onduidelijk is, blijf je je suf piekeren over de oorzaak en behandelbaarheid. Iedere nieuwe behandeling die niet aanslaat, zorgt voor nieuwe teleurstelling. Je bent je steeds bewust van de pijn en blijft focussen op de intensiteit…

Sommige mensen gaan activiteiten vermijden, waardoor bewegen steeds moeilijker wordt en vaak ook meer pijn gaat doen. Anderen gaan juist meer doen dan ze aankunnen, omdat ze de pijn niet willen accepteren. “Er is geen oorzaak, dus mijn lichaam moet dit gewoon kunnen”, is een vaak gehoorde uitspraak.

Leven met pijn is lastig, het beïnvloedt je gezinsleven, je sociale leven, maar ook je functioneren in bijvoorbeeld werk. Je kunt je dan ook voorstellen dat pijn kan zorgen voor sociaal isolement, negatieve gedachten en zelfs depressies.

 

Strijd

Eigenlijk kun je het vergelijken met een doorlopende strijd. Een gevecht tegen jezelf, waarin je blijft strijden voor een leven zonder pijn. Je gaat van arts naar arts, van behandelaar naar behandelaar. En je geeft niet op, want opgeven zou betekenen dat je voor de rest van je leven moet dealen met de pijn die je op dit moment ervaart. Als er één ding is dat je niet kunt, is het wel dealen met deze pijn…

Dus blijf je vechten, wat zorgt voor spanning en stress in je lichaam.

 

Acceptatie is de oplossing

Ik zeg absoluut niet dat je pijn kunt oplossen met acceptatie. Ik zeg ook niet dat je van alle pijn die je hebt af kunt komen.

Ik zeg wél dat je jouw leven kunt leiden zoals jij dat wilt. En misschien weet je dat nu nog niet, misschien heb je nog een lange weg te gaan. Maar uiteindelijk zal je merken dat de acceptatie van je pijn en ongemakken en het leven vanuit mogelijkheden, zonder dat je je laat beperken door wat je niet kan, ervoor zal zorgen dat je perfect gelukkig kunt zijn.

Zonder de stress en spanning van het gevecht dat je constant tegen je zelf aan het voeren bent, krijgt je leven lucht en ruimte. Je krijgt ruimte om te zien wat je allemaal wel kunt en je leert nieuwe mogelijkheden kennen. De negativiteit verdwijnt, de focus wordt verlegd van de pijn, naar de toekomst. Je krijgt nieuwe energie.

Je hoeft geen geleerde te zijn om te weten dat je leven hierdoor drastisch verandert. Accepteren is de oplossing, nu alleen nog weten hoe…