fbpx

Innerlijke familie

Haal het beste uit jezelf en uit anderen

 

“Je kunt er direct iets mee, daardoor blijf je niet hangen in ‘ik begrijp het, maar wat nu?’

Het model van de innerlijke familie

“Vanaf het eerste moment was ik geïntrigeerd over hoe praktisch en verhelderend dit model kon zijn in vrijwel iedere situatie.”

Het was niet van de ene op de andere dag dat ben gaan werken met de innerlijke familie. Ik leerde Arienne Klijn (grondlegger van de innerlijke familie) voor het eerst kennen in 2014 tijdens een workshop over de schilden van je innerlijke familie. Vanaf het eerste moment was ik geïntrigeerd over hoe praktisch en verhelderend dit model kon zijn in vrijwel iedere situatie. Pas later bleek dat het model juist bij chronische pijn en vermoeidheid veel inzicht biedt.

Het model werkt zeer verhelderend, maar nog mooier is dat je er direct wat mee kunt! Je blijft niet hangen in ‘ik begrijp het, wat nu?’. Met de innerlijke familie leg je direct het verband naar de praktijk en weet je wat je te doen hebt. Dat maakt dit model zo waardevol.

Ik breng de innerlijke familie over aan mijn klanten, omdat dit model bijdraagt bij zowel het leren leven met-, als de acceptatie van  chronisch fysieke aandoeningen.

  De innerlijke familie werkt met archetypen en bestaat uit je innerlijke meisje, jongetje, man en vrouw. Zowel al je fijne als je minder fijne eigenschappen vallen onder één van deze familieleden. We noemen dat de kwaliteiten en de schaduwkanten. De innerlijke familieleden zijn het helaas niet altijd met elkaar eens. Een voorbeeld: Na een drukke dag op je werk kom je thuis met rugpijn en ben je zo moe dat je eigenlijk op de bank wil ploffen met een bak thee en een dekentje. Maar eigenlijk moet het huis nog worden gestofzuigd en moet de belastingaangifte nog worden gedaan. Waar kies je voor? In dit geval zijn twee innerlijke familieleden het niet met elkaar eens. Het gaat om je innerlijke meisje en je innerlijke man. Naar wie ga je luisteren? Ga je met je man over je grenzen heen zodat je huis straks netjes is en je aangifte is gedaan? Of doe je helemaal niks en ga je lekker op de bank tot rust komen? Of is er misschien nog een andere oplossing mogelijk? Bijvoorbeeld je innerlijke vrouw die gaat afwegen wat er belangrijk is?

  Ik legde in 2014 het verband tussen chronische pijn of chronische vermoeidheid en de innerlijke familie. Ik zag hoe het innerlijke meisje, van veel mensen met dit soort klachten, veel aandacht vroeg. Maar ook hoe de andere familieleden hierop reageren en wat dat voor impact heeft. Ik zag ook hoe je de innerlijke familie kunt gebruiken om dit anders te doen, zodat je leven minder om de pijn hoeft te gaan draaien.

  Inmiddels heb ik vele vrouwen geholpen om op deze manier naar zichzelf te kijken, altijd met positief resultaat.

   

  De avond vloog voorbij en we kwamen tijd tekort. Dat was wel jammer, want daardoor kwam het stukje chronische pijn wat minder aan bod. Wel heeft Debby door haar eigen voorbeelden met haar chronische pijn, een inzicht gegeven hoe de innerlijke familie je kan helpen bij de pijnklachten. Daar zou ik graag nog meer over willen weten. En de andere deelnemers ook, want er werden na afloop afspraken bij haar gemaakt. En ook kwam de suggestie van ons allemaal dat dit wel een langere workshop zou mogen worden.

  Pauline

  “De deelnemers konden een persoonlijke situatie aangeven die werd uitgewerkt. Het mooie hierbij is dat Debby je niets in de mond legt. Ze stuurt niet maar weet door open vragen jou zover te krijgen, dat je begint te snappen wat er gebeurt en welk familielid van je innerlijke familielid de boventoon voert op dat moment. Door de juiste vragen en met hulp van Debby kwam ik tot begrip van de situatie en het inzicht dat ik goed bezig was, terwijl ik dacht dat ik het niet goed deed.”

  Mariska

  Nog vragen?